Nu je een budget hebt, word je budgethouder genoemd. Je kunt één of meerdere assistenten in dienst nemen of een organisatie inschakelen.
Je persoonlijke assistenten kunnen helpen bij:
- lichamelijke taken (bijvoorbeeld wassen, aankleden, eten)
- verplaatsingen (bijvoorbeeld naar school gaan)
- dagactiviteiten (bijvoorbeeld uitstappen)
- begeleiding of ondersteuning van jezelf of je kind op het gebied van de aanvaarding van en omgang met de handicap, zelfredzaamheid, assertiviteit, opbouw van een sociaal netwerk, toekomstplanning ...
Je kunt een beroep doen op:
- Een sociaal secretariaat
- Een interimkantoor
- Een dienstenchequebedrijf
- Wijk-werken
- Een zelfstandige
- Een multifunctioneel centrum (MFC)
- Een voorziening
- Een vrijwilligersorganisatie die vrijwilligers ter beschikking stelt
- Een deeleconomieplatform in het kader van onbelast bijklussen
In haar infonota van 12 maart 2021 meldt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap dat het persoonlijke-assistentiebudget voortaan op meerdere manieren kan worden ingezet. Je kunt het ook gebruiken om kortdurende ondersteuning in te kopen bij een groenezorg- of ouderinitiatief en je kunt er ambulante en mobiele begeleiding mee vergoeden.
Let op: je kunt met het persoonlijke-assistentiebudget in totaal 92 dagen kortdurende ondersteuning kopen per kalenderjaar, niet per aanbieder.
Je bent zelf de opdrachtgever en/of werkgever en kunt zelf bepalen met welke assistenten je werkt, hoeveel je betaalt en welke overeenkomst je met hen afsluit. Het VAPH heeft wel twee voorwaarden:
- Je respecteert de arbeidsreglementering en VAPH-reglementering.
- Je sluit een schriftelijke overeenkomst af met elke persoonlijke assistent.
De persoonlijk assistenten kunnen ondersteuning verlenen bij taken als koken, opruimen, poetsen, wassen en aankleden, uitstappen maken en verplaatsingen doen. Het PAB is niet bedoeld voor grote klussen in huis, zoals schilderwerken of renovaties, de aankoop van hulpmiddelen en medische behandelingen.
Als je geld over hebt van je budget aan het eind van het jaar, kun je het niet overdragen naar een volgend jaar.
In de richtlijnen voor de PAB-budgethouders lees je alle details over het persoonlijke-assistentie budget (PAB). Dit document werd opgesteld door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).