Heb je een brief ontvangen van het VAPH met daarin het blijde nieuws dat je budget krijgt? Je bent nu een budgethouder. Dan komt de vraag hoe je dit budget gaat besteden. Een bijstandsorganisatie helpt je graag verder. Je hebt 4 maanden de tijd om te starten. Dit betekent dat je in deze periode een contract moet hebben afgesloten met iemand die jou ondersteuning gaat bieden.
Er bestaan een aantal bijstandsorganisaties, maar wij werken intensief samen met ZOOM vzw. Deze organisatie is een initiatief van Trefpunt STAN en Fovig vzw, de Federatie van Ouderverenigingen en Gebruikersraden in voorzieningen voor personen met handicap.
Wat doet bijstandsorganisatie ZOOM vzw?
- ondersteunt en informeert jou als budgethouder
- geeft ondersteuning hoe je het budget kunt besteden, beheren en hoe je de gemaakte kosten kunt indienen
ZOOM vzw heeft in iedere provincie een contactpersoon, de contactgegevens vind je hier.
Tip: overweeg je om zelf persoonlijk assistent te worden van je kind? Magenta ontwikkelde een handig hulpmiddel om hierover na te denken en een beslissing te nemen, de toolbox ´To be or not to be`.
Wat zijn praktische zaken om te regelen?
Stap 1 Je bekijkt welke begeleiding je nodig hebt en hoe vaak je daar gebruik van wilt maken. Bijvoorbeeld dagondersteuning of individuele begeleiding.
Stap 2 Je kiest de personen en/of organisaties die deze steun gaan bieden. Hier vind je een overzicht van de overeenkomsten die je kunt sluiten. Op de website van Zorgwijs kun je ondersteuning en begeleiding vinden, bij jou in de buurt.
Stap 3 Je sluit overeenkomsten met de personen en/of organisaties die de ondersteuning gaan bieden.
Stap 4 Afhankelijk van de ondersteuning die je kiest, kun je het budget inzetten in voucher (waardebon), cash of een combinatie van beide. Een deel van het budget kun je vrij besteden.
- Voucher: dit is een soort waardebon, het geld krijg je dus niet zelf in handen. Je hebt een contract afgesloten met de voorziening die je hebt gekozen. Deze stuurde het contract naar het VAPH. De facturen gaan vervolgens rechtstreeks naar het VAPH en deze betaalt het geld aan de voorziening. Je hebt daardoor zelf weinig werk te doen, maar nadeel is wel dat je minder overzicht hebt waarvoor je precies betaalt. Je kan de ondersteuning alleen inkopen bij organisaties die een vergunning hebben van het VAPH. Let op: de woon- en leefkosten van een voorziening vallen buiten het PVB. Deze betaal je zelf of via een andere tegemoetkoming.
- Cash: dit is een geldbedrag waarmee je zelf rekeningen kunt betalen. Het VAPH stort een voorschot van het budget (een vierde deel) op een bankrekening op naam van de budgethouder of de wettelijk verantwoordelijke. Met dit geld betaal je de eerste facturen, zodat je die niet voor hoeft te schieten. Alle kosten die je maakt, dien je in bij het VAPH via mijnvaph.be of via een kostenstaat. Je beheert zelf het budget en doet de administratie. Je kunt met het geld bijvoorbeeld ondersteuning betalen bij een voorziening, maar je kunt ook een poetshulp nemen. Je hebt dus meer vrijheid om te kiezen.
- Combinatie: je kunt voucher en cash ook combineren. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je ondersteuning via voucher organiseren bij een voorziening en voor de rest via cash een assistent in dienst nemen.
- Vrij besteedbaar deel: een deel van je PVB mag je vrij besteden en daarvan hoeft je geen bewijzen bij te houden. Hiermee kun je bijvoorbeeld bankkosten of telefoonkosten betalen. Dit vrij besteedbare deel is al onderdeel van je jaarbudget, je krijgt het dus niet extra. Wat je vrij besteedt, kun je niet meer gebruiken voor je overige ondersteuning. Hou er ook rekening mee dat het opvragen van het vrij besteedbaar deel invloed kan hebben op de zorggarantie. Let op: Als je gehele budget al opgaat aan kosten voor een voorziening is er geen budget over voor een vrij besteedbaar deel.
Voorheen werd dit vrij besteedbaar deel bepaald op basis van de budgetcategorie, maar dit is veranderd. Nu wordt dit gedaan op basis van een vast aantal punten. De grens is een jaarbudget van 34,810000 punten. Het gaat op jaarbasis om de volgende bedragen:
- Wie een budget krijgt tot en met 34,810000 punten, heeft recht op een vrij besteedbaar deel van 1800 euro.
- Wie een budget heeft gelijk met of hoger dan 34,810001 punten, krijgt een vrij besteedbaar deel van 3600 euro.
Hoe vraag je het vrij besteedbaar deel op?
Je kunt het opvragen in zijn geheel of in delen.
- Beheers- of organisatie gebonden kosten: om kosten te betalen die niet zorg gebonden zijn, krijg jij zelf of de voorziening een extra vergoeding van het VAPH. Binnen een voorziening zijn dat organisatie gebonden kosten, dat zijn de personeels- en werkingskosten (bijvoorbeeld kantoorruimte en computer). Als je gebruik maakt van een voorziening die een vergunning heeft van het VAPH krijgt de voorziening 19,40% bovenop het budget.
Heb je een overeenkomst gesloten met een zorgaanbieder die geen vergunning heeft van het VAPH, dan krijg jij zelf een extra bedrag voor beheerskosten. Dit is 10,35% van het totaalbedrag van de facturen van de zorgaanbieder.
Welke hulp kan ik krijgen?
- Dagondersteuning: dagopvang of begeleiding bij het organiseren van het dagelijks leven. Er staat altijd iemand klaar om te helpen. Bijvoorbeeld een atelierwerking of dagcentrum waar ze leuke activiteiten doen.
- Woonondersteuning: opvang in de avond, nacht en ochtend of begeleiding bij het organiseren van het dagelijks leven. Er staat altijd iemand klaar om te helpen. Bijvoorbeeld als je ´s nachts niet graag alleen bent of als je hulp wilt in de badkamer.
- Individuele psychosociale begeleiding: hulp bij het organiseren van het dagelijks leven door een assistent of begeleider. Bijvoorbeeld het huishouden of de administratie.
- Individuele praktische hulp: je krijgt hulp van een begeleider of assistent bij het wassen, aankleden, koken, huishoudelijke taken, enz.
- Globale individuele ondersteuning: je krijgt hulp bij het aanleren van bepaalde dingen, zoals online bankieren.
- Oproepbare permanentie: iemand die je altijd kunt bereiken als je in nood bent, zowel overdag als ´s nachts.
Voor alle genoemde ondersteuning geldt dat je dit zelf kunt organiseren of via een vergunde zorgaanbieder kunt laten verlopen. Neem zeker ook een kijkje op de website van Zorgwijs.
Let op: Het persoonsvolgend budget kun je niet gebruiken voor:
- woon- en leefkosten (bv. huur),
- hulpmiddelen en aanpassingen,
- (para)medische behandelingen door zorgaanbieders die geen vergunning hebben van het VAPH,
- bijlessen of begeleiding aangeboden door onderwijs,
- kosten die al gesubsidieerd worden door VAPH of overheden.
Belangrijk: Als budgethouder kun je je eigen gegevens inzien en beheren op de website mijnvaph.be.
Bijstandsorganisatie Zoom stelde een handige brochure samen over het Persoonsvolgend Budget (PVB), deze vind je hier.