Informatieplatform

  1. 2 november 2021

    Waar vind ik helpende handen?

    In een gezin met een zorgenkind zijn extra handen vaak een verademing. De vraag is waar je de juiste hulp vindt en hoe je dat kunt betalen, ook zonder persoonlijke-assistentie of persoonsvolgend budget.
  2. 22 juli 2021

    Kun je als budgethouder tegelijkertijd ook persoonlijk assistent zijn?

    Het persoonlijke-assistentie budget wordt beheerd door de budgethouder. Deze ondertekent de contracten en beheert de rekening. In geval van minderjarigen is dit vaak één van de ouders. Een veel gehoorde vraag is of de ouder persoonlijk assistent kan zijn als deze ook budgethouder is.
  3. 20 juli 2021

    Moet je het vrij besteedbaar deel van je budget zelf aanvragen en ieder jaar opnieuw?

    Wie over een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) beschikt, heeft recht op een vrij besteedbaar deel. Dit deel van het budget mag je vrij besteden en je hoeft geen bewijzen te leveren van welke zorg en ondersteuning je daarmee betaalt.
  4. 14 juli 2021

    Vanaf wanneer begin je toekomstplannen te maken?

    Jongvolwassenen tussen de 16 en 21 jaar zitten in een overgangsfase, dat geldt evenzo voor jongeren met een verstandelijke handicap. Ze ronden (bijna) hun opleiding af en gaan de drempel over naar de volwassenheid. Ze krijgen te maken met veel keuzes; wat ga ik na school doen? Hoe gaat mijn daginvulling eruit zien? Waar ga ik wonen? Wie kan er helpen bij papieren en geldbeheer? Enzovoort….
  5. 14 juli 2021

    Nadenken over de toekomst, hoe begin je daaraan?

    Tijdens ons leven komen we verschillende scharniermomenten tegen, veranderingen die invloed hebben op ons leven. Dit kan gaan over de keuze van een school, een plaats om te wonen, maar ook over relaties of ouder wordende ouders. De toekomst lijkt vaak ver weg te liggen, zodat we er niet teveel aandacht aan besteden. Toch is het goed om vooraf na te denken over deze scharniermomenten. Met name als er een gezinslid met een (verstandelijke) handicap is, die extra zorg en ondersteuning nodig heeft gedurende zijn/haar gehele leven.
  6. 13 juli 2021

    Ik heb (nog) geen persoonsvolgend budget, dus ik kan geen hulp krijgen. Klopt dit?

    Een persoon met een (verstandelijke) handicap heeft mogelijk behoefte aan wat extra ondersteuning om het dagelijks leven leefbaarder te maken. Het is natuurlijk handig als je daarvoor het benodigde zorgbudget krijgt. De wachtlijst voor een persoonsvolgend budget is echter lang, waardoor het soms noodzakelijk is om al op zoek te gaan naar alternatieven terwijl je wacht op het budget. Een Dienst Ondersteuningsplan (DOP) kan hierbij helpen.
  7. 5 juli 2021

    Kun je als bewindvoerder tegelijkertijd ook persoonlijk assistent zijn?

    Wanneer je een persoonsvolgend budget in handen hebt gekregen, kun je assistenten in dienst nemen om te helpen bij de zorg en ondersteuning van de persoon met een handicap. Als ouder kun je ook zelf persoonlijk assistent worden. Wat als je daarnaast de budgethouder bent, in je rol als bewindvoerder van je zoon of dochter, kun je die beide rollen dan combineren?
  8. 5 juli 2021

    Hoe een erfenis verdelen en afhandelen als één van de kinderen een verstandelijke handicap heeft?

    Bij overlijden van de ouders komt de erfenis toe aan de kinderen, waaronder het kind met een verstandelijke handicap (of, in geval het kind met een handicap enig kind is, komt de erfenis toe aan hem/haar).
  9. 30 juni 2021

    Een bewindvoering aanvragen, hoe doe je dat eigenlijk?

    Een bewindvoering is bedoeld voor meerderjarigen die zelf niet in staat zijn om de eigen zaken te regelen. Het is een gerechtelijke beschermingsmaatregel, die ingesteld wordt door de vrederechter. Hoe doe je een aanvraag voor bewindvoering?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.