Informatie - 26 november 2024 om 10:02 - 0 reacties

FAQ - Hoe stel je een zorgvolmacht op wanneer de volmachtgever een beperking heeft?

In België is het mogelijk om zelf een zorgvolmacht op te stellen. Hier vind je een voorbeeldontwerptekst voor een zorgvolmacht, specifiek opgesteld voor een situatie waarin de volmachtgever een beperking heeft om ervoor te zorgen dat zijn/haar persoonlijke, administratieve, financiële en juridische zaken naar behoren beheerd worden, mocht hij/zij daartoe zelf niet in staat zijn.

In België is het niet verplicht om een zorgvolmacht in het bijzijn van een notaris te ondertekenen. Je kan een zorgvolmacht zelf opstellen en onderhands (zonder notariële tussenkomst) laten ondertekenen. Echter, voor bepaalde handelingen is een notariële akte wel vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • Verkoop van onroerend goed: Als je de lasthebber de bevoegdheid wilt geven om onroerend goed te verkopen, is een notariële akte noodzakelijk.
  • Schenkingen: Indien je wenst dat de  lasthebber schenkingen kan doen namens jezelf, moet dit via een notariële akte worden vastgelegd.

Daarnaast is het belangrijk dat de zorgvolmacht wordt geregistreerd in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL). Zonder deze registratie eindigt de zorgvolmacht van rechtswege zodra je wilsonbekwaam wordt, wat nett niet de bedoeling is. Een notaris kan deze registratie voor jou verzorgen.

Hoewel een notariële tussenkomst niet altijd verplicht is, kan het raadzaam zijn om een notaris te raadplegen. Een notaris kan je adviseren over de omvang van de zorgvolmacht en ervoor zorgen dat deze correct wordt opgesteld en geregistreerd.

Hieronder vind je een voorbeeldontwerptekst voor een zorgvolmacht, specifiek opgesteld voor een situatie waarin de volmachtgever een beperking heeft.  Je kan deze ontwerptekst ook downloaden als apart document.

Bron: notaris.be

 Zorgvolmacht

Ondergetekende:

Naam: [Achternaam]
Geboortedatum: [DD/MM/JJJJ]
Adres: [Volledig adres]
Identiteitskaartnummer: [Nummer]
Hierna genoemd "de volmachtgever".

Stelt hierbij aan als zijn/haar lasthebbers:

Naam 1: [Naam moeder]
Geboortedatum: [DD/MM/JJJJ]
Adres: [Volledig adres]

Naam 2: [Naam vader]
Geboortedatum: [DD/MM/JJJJ]
Adres: [Volledig adres]
Hierna gezamenlijk genoemd "de lasthebbers".

Doel van de volmacht:
De volmachtgever verleent deze zorgvolmacht in het kader van zijn/haar fysieke, mentale en/of cognitieve beperkingen, om ervoor te zorgen dat zijn/haar persoonlijke, administratieve, financiële en juridische zaken naar behoren beheerd worden, mocht hij/zij daartoe zelf niet in staat zijn.

Reikwijdte van de volmacht:
De lasthebbers zijn gemachtigd om in naam en voor rekening van de volmachtgever:

  1. Alle bankzaken te regelen, inclusief openen en beheren van rekeningen, verrichten van betalingen, en beheren van spaartegoeden.
  2. Dagelijkse administratieve handelingen te verrichten, zoals het aanvragen van documenten of indienen van formulieren.
  3. Beslissingen te nemen over medische en sociale zorg, inclusief het afsluiten van zorgcontracten en regelen van verzekeringen.
  4. Onroerende goederen te beheren, zoals het huren of verhuren van een woning.
  5. Alle andere handelingen te verrichten die in het belang zijn van het welzijn van de volmachtgever.

Beperkingen van de volmacht:
De volmacht sluit expliciet uit dat de lasthebbers:

  • Onroerende goederen van de volmachtgever verkopen zonder schriftelijke toestemming van de bevoegde rechtbank.
  • Schenkingen of erfenissen accepteren namens de volmachtgever zonder duidelijke documentatie en noodzaak.

Voorwaarden:

  1. De lasthebbers handelen altijd in het belang van de volmachtgever.
  2. De volmachtgever behoudt het recht om de volmacht te herroepen zolang hij/zij daartoe in staat is.

Ondertekening:
Deze zorgvolmacht wordt opgesteld en ondertekend in aanwezigheid van een notaris, om de geldigheid en naleving van de wettelijke vereisten te garanderen.

Plaats: [Gemeente]
Datum: [DD/MM/JJJJ]

Handtekening volmachtgever:

 

Handtekening lasthebbers:

 

 

 

 

Documenten

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

  1. 9 april 2024

    Vraag het aan Sofie - Waar kan ik als persoon met een verstandelijke beperking mensen ontmoeten?

    Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant
  2. 8 april 2024

    Interview met Steven De Weirdt van Aditi vzw

    Informatie
  3. 21 november 2022

    Arbeidsrechtbank Kortrijk vernietigt vermindering van budget

    Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant Rechtstreeks Toegankelijke Hulp Persoonsvolgend Budget (PVB) Persoonlijke-assistentie Budget (PAB) Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT) Wachtlijsten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.