Uit onderzoek van G-Sport Vlaanderen blijkt dat zwemmen veruit de meest populaire sport is bij mensen met een (verstandelijke) handicap. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kunnen kinderen en volwassenen met een handicap aansluiten bij een G-zwemclub en genieten van de voordelen van zwemmen. Lees verder voor meer info.
Hulpmiddelen en aangepaste badkleding
Aaangepast badkleiding is noodzakelijk. De meest gedeelde tip onder ouders is om te kijken naar het aanbod van Pien en Polle. Zij bieden een uitgebreid gamma van herbruikbare zwemluiers, badpakken en zwembroeken in grotere maten, speciaal ontworpen voor personen met incontinentie.
Zwemhulpmiddelen voor (grote) kinderen en of volwassenen kunnen erg verschillen afhankelijk van de noden en de handicap van je kind. Heel wat ouders vinden hun weg met zwembandjes en/of een zwemvest. Beiden zijn ook te vinden voor volwassenen. Maar, je kan ook opteren (of aanvullen met
een zwemkraag. Via het VAPH kan je ook tegemoetkoming vragen voor heel wat drijfhulpmiddelen, zoals een zwemkraag.
Aangepaste zwembaden
In heel wat gemeentelijke zwembaden in Vlaanderen en Brussel zijn er faciliteiten voorzien om het zwemmen voor personen met een beperking mogelijk te maken. Zo beschikken veel zwembaden over tilliften en andere hulpmiddelen die de toegankelijkheid verbeteren. Vaak zijn deze faciliteiten echter niet voldoende voor mensen met specifieke behoeften. Aangepaste infrastructuren, zoals therapiebaden, bieden vaak meer comfort en veiligheid. Deze zwembaden kunnen bijvoorbeeld uitgerust zijn met zwembrancards, een beweegbare bodem voor eenvoudige toegang, en aangepaste watertemperaturen om het verblijf in het water aangenaam te maken. Ook andere elementen zoals verlichting, akoestiek of zachte snoezelmuziek dragen bij aan een meer ontspannen en veilige omgeving.
Bekende locaties waar je deze aangepaste infrastructuur vindt, zijn onder andere het Dolfijntje in Willebroek. In Limburg kan je terecht in het subtropisch zwembad van Vakantiehuis Fabiola. Ook ziekenhuizen (bijvoorbeeld ZNA of UZ Gent), Revalidatiecentra (bijvoorbeeld Reva Pulderbos) of scholen buitengewoon onderwijs, beschikken soms over een aangepast zwembad.
G-zwemlessen
De provinciale KANNET*-afdelingen werken samen met lokale sportclubs om G-zwemlessen aan te bieden.
Bezoek de website van G-Sport Vlaanderen voor een volledig overzicht van de clubs die G-Zwemmen aanbieden..
Een keer per trimester is het Interbad in Sint-Kruis (Brugge) exclusief gereserveerd voor de kinderen van STAN-Brugge, zodat ze in alle rust en veiligheid kunnen genieten van het zwemmen. Voor meer informatie over deze activiteiten kan je terecht bij STAN Brugge.
Op de foto zie je Aranka Pottiez uit Ekeren die goud behaalde op de Special Olympics 2024.
*‘de namen KVG’ en ‘Kando’ zijn officieel verleden tijd, voortaan is het ‘Kannet’. Info hier.