Via het VHAP kun je bepaalde hulpmiddelen aanvragen die de zelfstandigheid van je kind kunnen bevorderen tijdens, bijvorbeeld het eten, het wassen, kleden of slapen. Je kan ook extra pedagogisch materiaal aanvragen of een aangepaste rolstoel om materiaal om een computor mee te bedienen. Maar wat als je een hulpmiddel nodig hebt dat niet op de lijst staat?
Heb je voor je zoon of dochter met een handicap een hulpmiddel nodig zodat die zelfstandig een activiteit kan uitoefenen? Dan kan je en tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen aanvragen bij het VAPH. Het VAPH kan een tegemoetkoming geven voor bepaalde hulpmiddelen en aanpassingen in de thuissituatie.
Een opsomming van die hulpmiddelen en aanpassingen vind je in de refertelijst. De refertelijst somt veelgevraagde hulpmiddelen en aanpassingen op waarvoor je een standaardtegemoetkoming kunt krijgen. Die hulpmiddelen en aanpassingen worden omschreven in hulpmiddelenfiches, waarin de aard en gebruik van het hulpmiddel, de specifieke doelgroepen en het maximumbedrag van de tegemoetkoming verduidelijkt worden.
Heb je een hulpmiddel of aanpassing nodig die niet op de refertelijst staat? Of heb je een zeer uitzonderlijke zorgbehoefte? Dan kunt u een aanvraag doen bij de bijzondere bijstandscommissie (BBC). Om in aanmerking te komen voor de BBC, moet het hulpmiddel of de aanpassing minimaal 300 euro kosten en mag het niet uitgesloten zijn door de regelgeving, zoals medische apparatuur of een hometrainer.
Als dat hulpmiddel beantwoordt aan een reële nood, doelmatig is en frequent zal worden gebruikt, dan is de kans groot dat de BBC groen licht geeft. Ook wanneer de voorziene tegemoetkoming niet volstaat omdat bvb iemands situatie uitzonderlijk specifiek is, kan de bijzondere bijstandscommissie een oplossing bieden.
Bijkomende info: https://www.vaph.be/nieuws/2024/05/hulpmiddel- nodig-dat-niet-op-de-refertelijst-staat-ontdek-wat-de-bijzondere- bijstandscommissie-voor
of download de brochure hieronder.
Bron: Gezin en Handicap, VAPH, NB