Informatie - 24 september 2024 om 10:30 - 0 reacties

Oproep: neem deel aan de Freedom Drive om gelijke rechten te eisen

Op 24 september gaat er een grote protestmars door in Brussel van mensen met een handicap uit heel Europa. Dit is een unieke kans om samen het verschil te maken en een leven in vrijheid te verdedigen. Onder het motto 'reclaiming our rights' protesteren we tegen de onbeschikbaarheid van ondersteunende diensten en de voortdurende discriminatie op alle gebieden van het leven.

Op 24 september vanaf 10.45 u zullen meer dan 300 mensen met een handicap de straat op gaan in Brussel (van het Jubelpark tot het Europees Parlement). Ze zullen protesteren tegen de onbeschikbaarheid van ondersteunende diensten en de voortdurende discriminatie op alle gebieden van het leven.

Zelfstandig wonen, inclusief onderwijs, een gewone job, je verplaatsen enzovoort is vandaag allemaal nog veel te moeilijk. Er zijn tal van drempels, zoals bijvoorbeeld het gebrek aan de nodige ondersteuning. Wil je dit onder de aandacht brengen van de politiek en de samenleving zodat er iets verandert? Kom dan mee op voor het recht voor een onafhankelijk leven.

Op 24 september gaat er een grote protestmars door in Brussel van mensen met een handicap uit heel Europa. Dit is een unieke kans om samen het verschil te maken en een leven in vrijheid te verdedigen. 

Deze elfde editie van de Freedom Drive heeft als slogan “reclaiming our rights”. Samenkomst vanaf 9.30u Blijde Inkomstlaan met speeches, aankomst aan het Europees Parlement.

Praktisch

  • 9.30u-10u verzamelen aan het Jubelpark, Blijde Inkomstlaan 25, Brussel
  • 10u speeches
  • 10.45u vertrek protestmars
  • 12.30u-13u aankomst aan Europees Parlement en eindspeeches

De protestmarsroute vind je via deze link: (klikken op 24 september)

Voor de protestmars hoef je niet in te schrijven. Wil je graag mee stappen met GRIP? Geef een seintje aan katrijn@gripvzw.be 

We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen en dat iedereen minstens 1 vriend, kennis, familielid, buurvrouw, dochter, collega,... meeneemt! Met hoe meer we zijn, hoe luider we zullen klinken. 

Meer info over de Freedom Drive

De protestmars is slechts een van activiteiten in de driedaagse Freedom Drive waar er van 23 tot 25 september honderden personen met een handicap uit heel Europa aan tal van activiteiten deelnemen. Er zijn workshops, een hoorzitting in het Europees Parlement, een internationale conferentie, een diner en feest voor het 35-jarig bestaan van ENIL.

De Freedom Drive Eisen

De Freedom Drive Eisen (Freedom Drive Demands):

Voor de Freedom Drive van 2024 heeft ENIL de volgende eisen aan de Europese Unie, haar lidstaten en andere Europese landen - eigen vertaling uit het Engels):

  • Stop de overheidsfinanciering voor instellingen van elke omvang en segregatie van diensten. Hervorm alle wetgeving inzake EU-fondsen en staatssteun om ervoor te zorgen dat financiële middelen naar gemeenschapsdiensten gaan.
  • Het recht op zelfstandig leven garanderen door normen vast te stellen voor toegang tot gemeenschapsgerichte en persoonsgerichte diensten, in overeenstemming met het VN-Verdrag Handicap. Vereisten dat er strategieën worden aangenomen voor de uitbreiding van gemeenschapsgerichte en persoonsgerichte diensten in de gemeenschap en voor deïnstitutionalisering in alle lidstaten en door middel van wereldwijde actie.
  • Erken ondersteunde besluitvorming in grensoverschrijdende situaties. Doe dit door de voorgestelde verordening betreffende de bescherming van kwetsbare volwassenen aan een volledige herziening te onderwerpen, waarbij alle paragrafen over de handelingsontneming worden vervangen.
  • Sociale gelijkheid creëren tussen mensen met en zonder handicap en in de samenleving in het algemeen, en sociale uitsluiting bestrijden. Zorg daartoe voor gelijke toegang tot werkgelegenheid, gezondheidszorg, sociale bescherming, onderwijs, alle goederen en diensten en huisvesting in de gemeenschap.
  • Ervoor zorgen dat de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap op alle beleidsterreinen wordt gecoördineerd. De EU eist de invoering van contactpunten op verschillende beleidsterreinen, de oprichting van een adequaat interinstitutioneel coördinatiemechanisme en een mechanisme voor het maatschappelijk middenveld.

De volledige versie van de Freedom Drive-eisen is hier beschikbaar.

Katrijn Ruts - Grip vzw

Info via katrijn@gripvzw.be 0499/622739

Dit artikel werd overgenomen van Grip. Check de website hier.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

  1. 9 april 2024

    Vraag het aan Sofie - Waar kan ik als persoon met een verstandelijke beperking mensen ontmoeten?

    Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant
  2. 8 april 2024

    Interview met Steven De Weirdt van Aditi vzw

    Informatie
  3. 21 november 2022

    Arbeidsrechtbank Kortrijk vernietigt vermindering van budget

    Informatie Antwerpen Brugge-Oostende Gent-Eeklo Limburg Klein-Brabant Midden-Brabant-Leuven Zuid-Oost-Vlaanderen Pajottenland Tienen Waasland Westhoek Zuid-West-Vlaanderen Noord-West-Brabant Rechtstreeks Toegankelijke Hulp Persoonsvolgend Budget (PVB) Persoonlijke-assistentie Budget (PAB) Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT) Wachtlijsten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.