We hebben allemaal nood aan vriendschap en liefde. Maar als PMH is het niet altijd eenvoudig om (nieuwe) mensen te ontmoeten. Stafmedewerker Sofie geeft enkele tips.
Vriendschap, fijne contacten, een warme babbel, ... menselijk contact heeft vele voordelen: het verlaagt het risico op eenzaamheid, je voelt je meer ontspannen, het geeft je energie en bovendien verhoogt het je gevoel van veiligheid en zekerheid. Maar waar vind je personen met gelijkaardige interesses die mogelijk ook echte vrienden of misschien zelfs je lief kunnen worden?
Ontmoet mensen in je vrije tijd
Een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding helpt bij het ontwikkelen van je talenten en bevordert je zelfvertrouwen. Bovendien ontmoet je er nieuwe mensen of kan je er je vrienden terugzien. Je kan kiezen voor het reguliere vrijetijdsaanbod wanneer er vooraf goede afspraken gemaakt kunnen worden. Vertel hen wie je bent en wat eventueel moeilijker is voor jou, zodat ze hiermee rekening kunnen houden. Daarnaast bestaat er ook een aanbod dat gericht is op personen met een handicap. Mogelijk sluit dit beter aan bij jouw behoeften.
Er zijn verschillende organisaties die activiteiten aanbieden: Bij STAN, maar ook bij bijvoorbeeld Kando (Tel: 03 216 29 90), Dito (Tel: 02 515 02 61), Kompas (Tel: 09 216 26 60), Oranje (Tel: 050 341 341) en De Kei (Tel: 03 366.41.11) kan je hiervoor terecht. Op de website van het VAPH vind je een overzicht van vergunde vrijetijdsorganisaties. Surf naar www.vaph.be/organisaties/adressen en selecteer ‘organisaties voor vrijetijdszorg’. Daarnaast heb je de thuisbegeleidingsdiensten die zich richten tot personen met een verstandelijke handicap.
Zij kunnen jou helpen in het zoeken naar een geschikte dagof vrijetijdsbesteding: • Kadodder (regio Antwerpen – Tel: 03 312 45 41) • Resonans vzw (Vlaams-Brabant – Tel: 02 420 22 44) • DAB Thuisbegeleiding en ondersteuning (Limburg – Tel: 011 878 599) • Fiola (Oost-Vlaanderen – Tel: 09 274 10 10) • Start West-Vlaanderen (West-Vlaanderen – Tel: 050 40 50 00)
Samen op uitstap met Circuit Sortie
Via de website van Circuit Sortie (www.circuitsortie.be) kan je ook nieuwe mensen leren kennen. Er zijn 2 mogelijkheden. Ofwel maak je een zoekertje aan waarin je vertelt waar jij graag eens naartoe zou willen gaan samen met iemand anders. Ofwel reageer je zelf op een zoekertje dat je leuk vindt. Wie weet is er nog iemand die graag eens naar een pretpark wil gaan en kunnen jullie samen gaan.
Jeugdbewegingen
Er zijn ook jeugdbewegingen waarbij je je kan aansluiten. Akabe (foto hierboven - Tel: 02 3 231 16 20) bijvoorbeeld is een scoutswerking voor kinderen en jongeren met een beperking. Oranje vzw is een inclusiejeugdbeweging; hier kunnen zowel kinderen met als zonder beperking terecht.
Sporten
Je kan ervoor kiezen om te gaan sporten bij een gewone sportclub, of je kan kiezen voor G-sport. G-sport is de verzamelnaam voor alle sporten die door mensen met een handicap beoefend worden. Op de website www.gsportvlaanderen.be (Tel: 09 243 11 70) vind je een overzicht van de G-sportclubs in jouw buurt. Ook bij onze lokale STAN-groepen kan je deelnemen aan een aantal sportactiviteiten, zoals judo bij de Juniors in Deurne of De Buitelaars in Gent, zwemmen met STAN Brugge of bowlen met VOS-Pajottenland.
Neem iemand mee
Wil je graag een hobby uitoefenen of gaan sporten, maar voel je je niet voldoende zelfzeker om dit alleen te doen? Misschien helpt het wanneer er iemand met je meegaat. Dit kan je mama, papa, broer of zus zijn, of eventueel een vrijwilliger. Bij Kando bijvoorbeeld kan je terecht voor het vinden van een buddy. Maar je kan ook zelf op zoek gaan naar een vrijwilliger die met jou meegaat. Je kan vrijwilligers betalen met je persoonsvolgend budget (PVB). Je vindt meer informatie rond vrijwilligerswerkop www.vrijwilligerswerking.be.
Dagbesteding
Je kan uiteraard ook mensen ontmoeten via dagbesteding bij een vergunde zorgaanbieder Je kan dit betalen met je PVB, maar ook via rechtstreeks toegankelijke hulp. In dat geval kan je rechtstreeks aankloppen bij de door het VAPH vergunde zorgaanbieder. Je ontmoet er mensen, neemt deel aan fijne activiteiten en wordt ondersteund door professionele begeleiders. Op de website www.zorgwijs.be vind je een overzicht waar je terecht kan voor dagbesteding.
Op vakantie
Niets beter dan vakantie! En ook daar zijn mogelijkheden genoeg om nieuwe mensen te leren kennen.
Ontmoet mensen tijdens een opleiding
Ook tijdens een opleiding kan je nieuwe mensen leren kennen. Bij volgende organisaties kan je aankloppen voor vormingen op maat van personen met een verstandelijke beperking: Pasform, Konekt en De Kei. Er is ook ruimte om elkaar te leren kennen en samen te ontspannen.
Ontmoet mensen op het internet
Op het internet bestaan er een aantal platforms waar je terecht kan voor het ontmoeten van personen. Die zijn voornamelijk gericht op het vinden van net iets meer dan vriendschap, namelijk een meer intieme relatie. Het voordeel van online mensen leren kennen, is dat dit voor sommigen eenvoudiger, laagdrempeliger en veiliger aanvoelt. Je kan namelijk contacten leggen vanuit je vertrouwde omgeving. Bovendien zit je gesprekspartner niet recht voor je in diezelfde ruimte, maar verder weg achter een scherm. Er bestaan algemene datingsites of apps, zoals bijvoorbeeld Tinder.
Maar mogelijk voel je je beter bij een datingsite die speciaal werd ontworpen voor personen met een beperking. Denk hierbij aan Capido, Dottie of Madeliefde. Dit zijn online omgevingen waar je op een veilige manier en op jouw eigen tempo andere personen kan ontmoeten. Het werkt heel eenvoudig: je maakt een profiel aan om te beginnen. Hierin omschrijf je jezelf (naam, leeftijd, interesses)... Nadien kan je op zoek gaan naar mensen waarmee je graag een gesprek aanknoopt. Van daaruit zie je verder hoe het loopt. Het zou kunnen dat je vrienden wordt met iemand waarmee je regelmatig chat, of dat jullie een keer afspreken op een plek. Wanneer er geen klik is tussen jullie beiden, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om het contact stop te zetten.
Sofie Leconte
(Dit artikel verscheen in het lentenummer van het STAN Magazine, het gratis ledenblad van onze vzw. Wil je het voortaan ook in de bus krijgen? Vraag een proefnummer via hallo@trefpuntstan.be of word lid via deze link.)