FAQ - 2 juni 2022 om 09:00 - 0 reacties

Hoe vraag ik een bewindvoering aan?

Een bewindvoering is bedoeld voor meerderjarigen die zelf niet in staat zijn om de eigen zaken te regelen. Het is een gerechtelijke beschermingsmaatregel, die ingesteld wordt door de vrederechter. Hoe doe je een aanvraag voor bewindvoering?

Een bewindvoering vraag je aan via een verzoekschrift aan de vrederechter. Vanaf 1 juni 2021 kun je het verzoekschrift alleen nog digitaal indienen via het centraal register voor de bescherming van de personen (zie de schermafbeelding hieronder):

Screenshot_RechterlijkeBescherming

Als je naar de website van rechterlijke bescherming gaat, kun je eerst ook een aantal instructiefilmpjes bekijken, voordat je daadwerkelijk inlogt in het systeem. Deze filmpjes vind je onder Vragen? -> Bekijk de hulp pagina. Ben je niet zo digitaal vaardig, dan kun je bij de griffie (secretariaat) van de rechtbank hulp vragen bij het indienen van een verzoekschrift.

Er zijn drie opties om aan te melden in het centraal register. Ben je een ouder of andere familie van de te beschermen persoon dan meld je je aan als burger. Verloopt de aanvraag via een advocaat, dan logt deze zelf in. Loopt de aanvraag via een voorziening of andere organisatie dan meld deze zich aan via de derde optie "organisatie". 

Bij het verzoekschrift voeg je een geneeskundige verklaring van een arts, waarin de gezondheidstoestand wordt aangetoond. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 15 dagen. Je mag daarnaast extra bijlagen toevoegen, zoals schoolverslagen om de gezondheidstoestand te onderbouwen. Je kunt ook al een suggestie doen wie je als bewindvoerder wilt aanstellen. De vrederechter kan afwijken van deze voorkeur, maar moet dan wel uitleggen waarom.

Kosten voor het indienen van een verzoekschrift bewindvoering zijn 24 euro. Je kunt een bewind aanvragen vanaf dat de persoon in kwestie 17 jaar is. Het bewind zal dan ingaan op de 18e verjaardag. Zo vermijd je een 'bewind loze' periode na de 18e verjaardag.

Meer informatie over de vredegerechten is te vinden via deze website.

Op onze STAN website vind je meer uitleg over zorgvolmacht en bewindvoering.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

Lees ook

  1. 20 september 2023

    Ik wil een huis kopen voor mijn kind: wat zijn de (financiële) gevolgen?

    FAQ Alleen wonen Integratietegemoetkoming (IT) Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT)
  2. 23 mei 2023

    BOB of Ondersteuningstoeslag - waar heb ik recht op?

    FAQ
  3. 9 maart 2023

    Wat is de ondersteuningstoeslag?

    FAQ

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

STAN informeert je snel en helder over verstandelijke handicap, veranderingen in het beleid en activiteiten in Vlaanderen. Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan meteen in voor onze nieuwsbrief.