Algemeen - 18 oktober 2024 om 10:26 - door Nica Broucke - 0 reacties

Podcasts voor en door zorgouders

Luister je graag naar een podcast? Gezin en Handicap zet enkele podcasts in de kijker waarin zorgouders zelf hun verhaal doen. Ze vertellen wat het betekent om zorgouder te zijn of behandelen een thema dat jou als ouder raakt of bezighoudt. Ook Julie Delodder, moeder van Arno (foto) komt aan bod. Julie geeft op 7 november een webinar over rouw en levend verdriet.

  • Line van Roey (Zachte kracht) is zorgouder van Aaron. Naast gedichten maakt ze ook boeiende podcasts. In De zorgouderschap podcastreeks’ behandelt ze allerlei thema’s over het zorgouderschap in een mix van verhalen, expertenweetjes en handige tips.
  • 'Ouders voor Inclusie vertelt' is een podcastreeks door en voor ouders die gemaakt werd op initiatief van Ouders voor Inclusie. Ze brengen verhalen over de pieken en dalen in inclusieve trajecten. Verhalen over ontmoeting, verbinding, rechten en kansen. Maar vooral verhalen die inspireren, die aanzetten tot denken, herdenken, samen denken, verhalen met impact.
  • Ook ‘Samen zorgen voor morgen’ is een podcastreeks met, voor en door zorgouders op initiatief van Faye, zorgmama van Flynn. Door te praten met andere zorgouders over lichtpuntjes, levend verlies, frustraties en geluksmomenten vindt ze erkenning en het besef er niet alleen voor te staan.
  • In de podcastserie ‘Mijn kind heeft autisme’ vertelt zorgmama Tamara wat het betekent om een zorgenkind te hebben, over haar zoektocht en hoe anderen haar kunnen helpen.

Het voor zorgouders zeer herkenbare thema ‘levend verlies’ (of de chronische rouw bij ouders van een kind met een beperking)  komt terug in verschillende podcasts. 

  • Minke Verdonk is zelf zorgouder. Samen met Edith Raap voeren ze in hun podcastserie Levend Verlies gesprekken met ouders en hulpverleners over levend verlies en hoe ze hierrond naar elkaar de brug kunnen slaan.
  • In de podcastreeks ‘Weg’ praat Sofie over allerlei vormen van verlies en rouw. Zo praat ze ook met enkele zorgouders over ‘levend verlies’. Zo praat Ellen, een mama van 4, hoe haar dochter Sofia haar veranderde in ‘zorgmama’ en de dagelijks confrontatie met wat Manu Keirse ‘levend verlies’ noemt.
  • In de aflevering ‘Julie surft op de golven’ vertelt Julie, zorgmama van Arno, hoe ze omgaat met levend verlies en geeft ze praktische tips die haar helpen om veerkrachtig in het leven te staan. JULIE GEEFT OP 7 NOVEMBER EEN WEBINAR OVER LEVEND VERLIES EN VEERKRACHT. MEER INFO EN INSCHRIJVEN HIER.
  • Ook Zorgtvooronsmoeder vzw speelt met het idee om de ‘zvomcast’ te introduceren: een podcast voor en door zorgouders om openhartig te praten over het échte (zorg)ouderschap? Hou dus zeker hun instagram in de gaten.

Bron: Dit artikel komt uit de Nieuwsbrief van Gezin en Handicap.

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd