GiPSo webinar - Wie zorgt voor wat?
In een kleinschalig woon- of dagbestedingsinitiatief vraagt het een gezonde portie creativiteit om het zorgplaatje mooi rond te krijgen. Personen met en zonder budget krijgen samen ondersteuning. Ouders, professionelen en vrijwilligers zetten zich in om ervoor te zorgen dat elkeen de zorg krijgt die hij nodig heeft. Maar hoe doe je dat?
Deze avond belichten we enkele pistes die mekaar kunnen aanvullen om een goed zorgaanbod te creëren.
Met een persoonsvolgend budget (PVB) kan je mensen aan het werk zetten om de zorg in je project mee te ondersteunen. Je kan een overeenkomst afsluiten met een vergunde zorgaanbieder die personeel ter beschikking stelt, je kan verzorgenden van de thuiszorgdiensten inschakelen, medewerkers/helpers kunnen ook in dienst komen via deeleconomie-bedrijven enz. En ook vrijwilligers die zijn aangesloten bij een officiële vrijwilligersvereniging kunnen vergoed worden met een PVB.
Elien De Prins van het VAPH vertelt wat kan en wat niet wanneer je zorg wil betalen met de persoonsvolgende budgetten.
Zorg die georganiseerd wordt in samenwerking met een vergunde zorgaanbieder (VZA). Met de PVB's van deelnemers kan zorg ingekocht worden bij een VZA. Personeel wordt aangeworven en ter beschikking gesteld door de VZA om te komen werken in het ouderinitiatief. Deze piste kan op verschillende manieren concreet worden ingevuld.
Daarnaast kan elke persoon met een (vermoeden) van beperking die (nog) geen PVB heeft en nog geen dag- of woonondersteuning krijgt van een VZA, heeft jaarlijks recht op een bepaalde hoeveelheid gespecialiseerde hulp en ondersteuning door een erkende dienst RTH of rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH. Deze ondersteuning (ondersteunende begeleidingsgesprekken, dag- of nachtopvang) kan je individueel inkopen maar kan ook collectief ingezet worden in een ouderinitiatief. Deze zorg is betalend maar kan ook betaald worden met de zorgbudgetten die sommige personen met een beperking ontvangen via de zorgkas.
Koen Renders van Pegode vertelt er meer over.
Tenslotte zal Aurelie Ryckman van de thuiszorgdienst I-mens vertellen welke ondersteuning en hulp hun verzorgenden mogen en kunnen bieden binnen een ouderproject.